İlk Kore restoranı deneyimim, Koreli bir yöneticimin bizi iş yemeğine götürdüğü Taksim Gaya'dır. Hiç unutmam, şirkette asansöre binerken Sung Ja "Bulgogi ye bulgogi, en kolay onu yersin" demişti. ^^
Arkadaşım, Kore mutfağında Türk damak tadına en uyabilecek yemeği önererek yumuşak bir iniş sağlamıştı bana . :)
Gerçekten harika bir tavsiyeydi; çünkü yemeğin damağımda uyandırdığı hisler bana "ben bunu yine olsa yine yerim arkadaş" dedirtmişti ve bu mutfağa ilgimi tetikleyen ilk deneyim olmuştu.
"Gogi" Korecede "et" anlamına gelir. Mesela "dakgogi" tavuk etidir. "Bulgogi" de dana etinin Kore tarzında marine edilmiş halidir. Eğer Türk damak zevkinden çok da uzaklaşmadan Kore mutfağına dair birşeyler denemek isterseniz bulgogi biçilmiş kaftandır derim.
İşte bu yüzden tariflerime onunla başlıyorum.(Telefonla çektiğim için fotoğraf kalitesinden ötürü şimdiden özür dilerim)
Ben bu sefer Kore Market'ten (Smart Market) aldığım hazır bulgogi sosu kullandım.
O sosu bulmak bana çok zor diyorsanız tarafımdan denenmiş tarifi aşağıda:
(150 gr et için)
1 armut
4 iri diş sarımsak
2 adet yeşil soğan
1 yemek kaşığı susam yağı
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz zencefil
1 yemek kaşığı soya sosu
Önce armudu soyup rendeliyoruz, sonra innncecik doğradığımız sarımsaklar ve yaklaşık yarım santimetre doğranmış yeşil soğanla birlikte tüm malzemeyi karıştırıyoruz.
Şimdi sosumuz hazır. Bakalım geriye ne kalmış?
Yarım havuç (ince-uzun doğranmış)
150 gr dana eti (genelde ince kıyılmış bonfile)
Sosu, etle karıştırıp (havucu pişerken ekleyeceğiz) en az 2 saat dolapta dinlendiriyoruz. Mümkünse bir gece önceden dolaba konursa tadını daha iyi alır.
Hazır sosla yaptığım tarife gelince...
Ete 6 kaşık sos, 1 yemek kaşığı susam yağı, yukarıdaki tarifte belirttiğim miktarda sarımsak ve taze soğan ekleyerek yine aynı sürede dinlendirdim. İsteyen damak zevkine göre biraz karabiber ve tuz da ilave edebilir.
Etimiz dinledi; pişmeye hazır... Öyleyse:
Kızgın tavada havucu da ekleyerek etler pişene kadar sürekli karıştırarak kavuruyoruz.
Bu kadar :)
Ben bir tatlı kaşığı kadar susam da ekledim; tadından yinmez oldu:))
Yanında kendi imalatım lahana kimchi ve pilav yedim; üçü birbirine pek yakıştı. :)
Yapıp yiyene afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder