Bu Blogda Ara

28 Ocak 2014 Salı

Japchae

Ben bu yemeği gerçekten seviyorum; yalnız siz de bayılırsınız diye bir garanti vermiyorum. Bazıları patates makarnasının o şeffafımsı görüntüsünden dolayı bu güzelim yemeği garipser.

Burada daha önce not ettiğim bir öneriyi tekrar hatırlatırım: Beyninizi değil, dilinizi kullanın! Eğer Kore mutfağını deneyimleyi gerçekten istiyorsanız, tadını hayal etmeyin. Bu sizi alışkın olduğunuz mutfağın tatlarından ötürü farklı beklentilere sürükleyecektir.  Bırakın yeni ve harika tatlar hayatınıza girsin.

Şimdi kendi denediğim ve bayıldığım tarifin malzemelerini veriyorum (3 kişi için):

150 gr dana eti (ince ince doğranmış)
Yarım havuç
2 yumurta sarısı
200 gr tatlı patates makarnası(Kore Smart Market'te bulabilirsiniz; isteyene üşenmeden gidip alır kargolarım :P)
5 mantar
Yarım kırmızı biber
6 diş dövülmüş sarımsak
1 yemek kaşığı susam,
Yarım yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı tuz
1 kuru soğan
150 gr kadar ıspanak
1 dal yeşil soğan (irice kıyılmış)
2 yemek kaşığı susam yağı
1 çay kaşığı karabiber

Ben bu tarifi etli yaptım; dileyen sadece sebzeleri kullanarak da aynı tarif üzerinden gidebilir.

Önce eti marine etmek için sosu hazırladım:
2 yemek kaşığı soya sosu, yarım kaşık şeker, 3 diş dövülmüş sarımsak, taze soğan, 1 yemek kaşığı susam yağı ve karabiberi ince doğranmış etle birr güzel karıştırdım ve aralarında gelişmesini istediğim aşk için onları 2 saat kadar yalnız bıraktım.

Ben Kore yemeklerinde genelde kurutulmuş shiitake mantarı kullanırım (gurmenet'ten sipariş vererek alıyorum). Tadını çok sevmekle beraber, hazımsızlığa da çok iyi geldiğine bire bir şahidim:) Ben shiitake mantarını ılık suda 30 dakiika kadar bekletip dilimliyorum. Taze herhangi bir mantar kullanacaksanız bu adımı geçin, sadece mantarı dilimlemekle yetinin :)

Makarnayı da 30 dakika kadar oda sıcaklığındaki suda beklettim ve kaynar suda 5 dakika haşlayıp soğuk sudan geçirdim.

Gelelim diğer malzemelerin akıbetine:

  • Kuru soğan yarım ay şeklinde doğranıp hafif yağlanmış tavada 1 dakika kavruldu.
  • Havuç da ince-uzun doğrandıktan sonra soğanla aynı kaderi paylaştı.
  • Mantar 30 saniye kadar kavruldu.
  • Ispanak azzzzzcık haşlandı (1,5 dakika kadar) ve elle suyu sıkılıp dört bıçak darbesiyle kesildi.
  • Yumurta sarılarından ufak bir tavada omlet yapıldı ve 0,5 cmlik şeritler halinde kesildi.
  • Kırmızı biber jülyen doğranıp 1 dakika hafif yağlanmış tavada kavruldu.
Sonuç böyle birşey:

Finalde kalan bir kaşık susam yağını, susamı, 1 kaşık soya sosunu, 3 diş dövülmüş sarımsağı, 1 tatlı kaşığı tuzu ve diğer tüm malzemeyi şöööyle tencerede yarım dakika çevirdim.

İşte japchaemiz:


Dilerim seversiniz; afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder